DGA Kft. – Átfogó lean bevezetés (tréning, gyártósziget felépítés, kanban rendszer bevezetése, 5S módszer)

A Devecseri Gépgyártó és Automatizálási Kft. (DGA Kft.), illetve jogelődjei majdnem fél évszázados múltra tekintenek vissza. A cég jelenleg két telephelyén folyik termelés. A cég fő profilja a fémszerkezetgyártás. Egyedi, illetve kisszériás gyártás folyik mindkét gyáregységben, az elkészült termékeket elsősorban külföldre exportálják. Fő felhasználási területek, ahová a cég szállít: munkagépek alkatrészei, kikötői darualkatrészek. A DGA Kft. filozófiája, hogy minél teljesebb körű szolgáltatást biztosítson az ügyfeleinek, ennek érdekében komoly technológia fejlesztések után az alapanyagok beszerzésétől és előkészítésétől kezdve a késztermék előállításáig minden műveletet képes a cég saját telephelyein belül elvégezni.

Fejlesztési területek

A Hexolut Consulting és a DGA Kft közötti együttműködés már 2006-ban elkezdődött. A cégvezetés felismerte, hogy a versenyképesség megőrzésének és növelésének leghatékonyabb eszköze a fejlesztés. Fejlesztés címszó alatt pedig nem csupán technológiai innovációra került sor, hanem a gyártási- és támogató folyamatok átvilágítása is elkezdődött.

Tanácsadóink a fejlesztési területek azonosítása után egy hosszú távú fejlesztési programra tettek javaslatot, majd ennek a fejlesztéssorozatnak el is kezdődött a megvalósítása. A fejlesztési projektek kidolgozása és bevezetése lépésről-lépésre történik, folyamatos tanácsadói támogatással.

Elvégzett tevékenységek

1. Lean tréningek

A fejlesztéseket vezetőknek tartott lean képzéssel kezdtük. A Lean bevezetése kapcsán hisszük, hogy az egyik lényeges kérdés a megfelelő kommunikáció, a dolgozók és vezetők bevonása. Ennek pedig egyik igen hatékony eszköze a tréning. A tréningjeink során nem csupán a folyamatfejlesztési módszerek bemutatására kerül sor, hanem a résztvevőket igyekszünk a folyamatfejlesztés fontosságára ráébreszteni és támogatóvá tenni.

2. Gyártószigetek tervezése és bevezetése

A klasszikus, ún. „műhelyrendszerű” gyártásban próbaszigeteket alakítottunk ki. A DGA Kft. mérnökeivel, dolgozóival közösen terveztük meg és indítottuk el az első gyártószigetet (a közös munka során a módszertan átadására is sor kerül, ez a „tapasztalva tanulás” elve). A pozitív tapasztalatok nyomán, a cégvezetés komoly feladatot adott nekünk: a teljes gyártást át kell szervezni, olyan módon, hogy termékcsaládok (ahol lehet) gyártószigetben kerüljenek előállításra.

3. Kanban rendszerek bevezetése

DGA Kft.A gyártószigetek bevezetése előhozott egy újabb problémát, melyet már az első sziget indításáig meg kellett oldanunk, ez pedig az anyagellátás kérdése volt. A fémszerkezet-gyártásban különösen problémás az anyagmozgatás, hiszen általában nagyméretű/nehéz elemeket kell mozgatni. Itt is súlyos probléma volt az alkatrészhiány miatti állásidő. Ennek a problémakörnek a megoldására kanban rendszert vezettünk be, melynek köszönhetően az említett problémák megszűntek.

4. Layout tervezés

A technológiai fejlesztések és épületbővítések miatt szükséges volt a gyártó- és raktárfelületek átszervezésére is. A cégvezetés felkérésének eleget téve támogattuk az épületek elrendezési terveinek kidolgozását.

5. Minőségfejlesztési technikák tréning

A minőségbiztosítási részleg dolgozóinak vezettünk a korszerű minőségfejlesztési technikákról szóló, gyakorlatorientált képzést. Az eszközök ismeretében a gyártás támogatása hatékonyabban tud megvalósulni.

6. Lean bevezetés folyamatos támogatása

DGA Kft.Az együttműködés kezdetétől fogva tanácsadóink folyamatosan jelen vannak a fejlesztéseknél. Szakmai támogatást és felügyeletet biztosítunk, nyomon követjük a fejlesztéseket, további javaslatokat teszünk.

Elért eredmények

Ennél az ügyfelünknél elsősorban az elért eredmények átfogó jellegét szeretnénk kiemelni. Az elmúlt évek alatt elsősorban vezetői és mérnöki szinten lehet gondolkodásbeli változást tapasztalni. A fejlesztések folyamatosak (még a válság idején is) és eljutnak a gyakorlati bevezetésig (sok cégnél a tervek szintjén megreked a dolog). A fejlesztési igények részben a dolgozóktól erednek, a dolgozók bevonása azóta is rendszeresen megtörténik, működő folyamat. A megvalósított fejlesztések működnek, az esetlegesen megváltozott körülményekhez (pl. visszaesett rendelésállomány) hozzáigazítják a fejlesztéseket, korrigálják azokat.

Az elért eredmények a számok nyelvén, röviden:

– Termelékenységnövekedés a gyártószigetek bevezetésével: +28%
– Belső anyaghiányok miatti állásidő drasztikus csökkentése
– Átláthatóbb, egyszerűbb gyártásszervezés
– Radikálisan csökkent anyagmozgatási utak
– Érezhető (4%-os) minőségjavulás
– Egyszerűbb, helytakarékosabb anyagtárolás
– Felszabaduló területek

Összefoglalva: a cégvezetés a pozitív tapasztalatok és a nyitott gondolkodás miatt a lean bevezetése mellett döntött, a fejlesztéseket a teljes gyártási területre ki szeretnék terjeszteni.